به گزارش فارس، تاریخ شیعه سرشار از افتخارات بسیار و تحولات چشمگیر است. تحولاتى که به دست عالمان متعهد و فرزانگان اندیشمند پدید آمده است، روزگارى مردى بزرگ «دایرة المعارفى جامع» از معارف اسلامى تدوین کرد و قریب 50 سال پرچمدار عرصههاى علمى، فکرى و فرهنگى مسلمین شد و سرانجام به جایی رسید که او را «مفید» لقب دادند.
در قرن چهارم هجری مرجع عالیقدر شیعه «شیخ مفید»، توقیعی را از جانب امام عصر(عج) دریافت کرد که مولایش او را برادرى گرامى و استوار خطاب کرد.
جالب اینجاست که در زمان غیبت کبرى هیچ توقیعى از ناحیه مقدسه نرسیده است، مگر براى شیخ مفید و شیخ اسدالله کاظمینى، در ظرف سه سال، سه توقیع از ناحیه امام زمان(ع) به او رسید که امام در یکی از این توقیعات در روز پنج شنبه 23 ذى الحجه شیخ را چنین مورد خطاب قرار دادند: «سلام علیک ایها العبد الصالح الناصر للحق الداعى الیه. سلام بر تو اى بنده شایسته خدا و اى یارى دهنده حق و دعوت کننده به سوى آن.»
نامه اول در اواخر ماه صفر سال 410 هجری سه سال قبل از وفات شیخ مفید رحمه الله به دست او رسید است و نامه دوم در سال 412 هجری یعنی یک سال قبل از وفات شیخ به دست او رسیده است و این درحقیقت بعد از گذشت 80 سال از وفات شیخ علی بن محمد سمری سفیر چهارم است که همان انتهای غیبت صغری و شروع غیبت کبری در سال 329 هجری است
همچنین در یکی از نامههای حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجهالشریف به شیخ مفید آمده است:
«بسم الله الرحمن الرحیم، اما بعد سلام بر تو اى دوستدار مخلص دین که در ولایت ما مخصوص به یقین گشتهاى ... پس از ستایش و حمد خداوندى که معبودى جز او نیست و درود به سید و مولى و پیغمبر گرامى ما حضرت محمد(ص) خداوند توفیقت دهد، ما در فکر شما هستیم و از یاد شما بیرون نرفتهایم وگرنه بلاى سختى به شما مىرسید و دشمنان شما را مستاصل مىکردند.
را در یارى از حق مستدام فرماید و پاداشت را در نشر علوم براى ما براستى زیاد و فراوان نماید... بدان که ما رخصت یافتیم تا تو را به نامهنگارى مشرف ساخته و دستور دهیم احکام ما را به دوستانمان که نزد تو هستند برسانى، خداوند آنان را به طاعت خود عزیز فرموده و به وسیله رعایت و حراست خود مهم آنان را کفایت فرماید، پس تو به یارى خدا واقف شو بر آن دشمنانى که از دین خدا بیرون رفتهاند. بدانچه اکنون برایت بیان مىدارم و در رساندن آن به سوى آنان که اطمینان دارى بر آن وجهى که براى تو مىنویسم...
ما اگر چه بر طبق آنچه خداوند براى ما و شیعیانمان مصلحت دانسته تا مادامى که دولت دنیا در دست فاسقان است جایمان از جاى ستمگران دور است، ولى با این حال به احوال شما آگاهیم چیزى از اخبار شما بر ما پوشیده نیست و ما از پیشامد ناگوارى که براى شما اتفاق افتاده آگاه هستیم و این پیشامد بدان سبب شد که بسیارى از شما به سوى آنچه پیشینیان صالح از آن روگردان بودند متمایل گشته و بدان عهدى که از ایشان گرفته شده بود پشت پا زدند، گویا اینان نمىدانند که ما در فکر شما هستیم و از یاد شما بیرون نرفتهایم وگرنه بلاى سختى به شما مىرسید و دشمنان شما را مستاصل مىکردند. پس از خدا بترسید و در بیرون آمدن از فتنهاى که بر سر شما و بر سر آنکه اجلش نزدیک شده سایه افکنده است به ما کمک کنید و حفظ کنید خود را از آن فتنه کسى که به آرزویش رسیده باشد و آن فتنه نشانهاى است براى حرکت کردن و اظهار نمودن شما امر و نهى ما براى همدیگر. خدا به پایان رساند نور خود را اگر چه مشرکان نخواهند...».
شیخ مفید(ره) به روشنگری علیه سلفیها همت گماشت
حجتالاسلام والمسلمین نجمالدین طبسی، استاد سطح عالی حوزه علمیه قم و کارشناس مهدویت با بیان اینکه در کتاب «تا ظهور» در جلد یک از صفحات 252 تا 279 در خصوص تائید ارسال سه توقیع از جانب امام زمان(عج) به شیخ مفید(ره) اظهار داشت: شیخ مفید (ابوعبدالله محمد بن محمد بن النعمان) سرآمد شیعه و مرجع عالیقدر تشیع در آن زمان بود، او کسی بود که پرچم شیعه در دستان او قرار داشت و شخصیتهای بزرگی را تربیت کرد، شاگردانی چون «سید مرتضی» و «شیخ طوسی» که بنیانگذار حوزه علمیه نجف بود، را پرورش داد.
وی با اشاره به دوران سیاسی و اجتماعی دوران شیخ مفید، افزود: ایشان در موقعیتی به سر میبردند که حرکت سلفیها و تکفیریها علیه شیعه و دوستداران اهل بیت در اوج خود قرار داشت، به طوری که مساجد و مراکز فرهنگی تشیع مورد آماج حمله آنها قرار داشت و اوضاع بسیار سختی برای شیعه و محبان اهلبیت به وجود آمده بود.
حجتالاسلام طبسی با بیان اینکه امام عصر (عج) در یکی از توقیعاتشان به شیخ مفید از حمایت و تحت نظر داشتن اوضاع شیعیان خبر داده بودند، ابراز داشت: امام در نامهای دیگر میفرمایند، اخبار شما لحظه به لحظه به ما میرسد و اگر این عنایت و توجه ما نبود، این حرکتی که دشمنان به راهانداخته بودند، نتیجهاش ریشهکن کردن شما بود، منتها همین توجه و عنایات ما شیعه را نگه داشت، این قبیل جملات امام(عج) تسلیت خاطری برای شیخ مفید و دیگر شیعیان آن عصر بود.
وی با اشاره به اینکه حضرت مهدی ارواحناه فداه گلهای نیز از شیعیان خود داشتند، ادامه داد: امام زمان از شیعیان خود خواستند که دلهایشان را صاف کنند تا عنایات و توجهات ایشان به آنها برسد، «چرا که اگر دلهای شما جدی و سخت باشد، هرگز از ملاقات ما محروم نمیشوید»، هر چند که در این سه توقیع خطاب امام عصر(عج) به شیخ مفید است، اما دیگر شیعیان را در بر میگیرد.
این کارشناس مهدویت به با بیان اینکه از 3 توقیع حضرت مهدی(عج) به شیخ مفید تنها دو توقیع آن در دسترس است، خاطرنشان کرد: در کتاب «الاحتجاج» شیخ طوسی نیز به این توقیعات اشاره شده است و اینکه توقیعات در زمان غبیت کبری برای کسی نوشته شود، منافاتی با نواب خاصه ندارد، چرا که بر حسب ضرورت و نیاز، امام عصر (عج) برخی از افراد را مورد توجه و عنایت قرار میدادند، باید توجه داشت که نواب خاصه فقط مختص به دوران غبیت صغری است.